5 ноември 2013 г.

Вдъхновяващата Мерилин Монро
Много отдавна обмислях да посветя една статия на тази модна и филмова икона, най-вече акцентирайки върху това какъв е гримът и, как се прави и прочие. Той е бил и продължава да бъде вдъхновение за почти всички гримьори по света и това само по себе си е достатъчно вдъхновяващо за написването на статия. Реших тя да бъде малко по-обширна като включа част от биографията й и страхотният й динамичен и култов живот.

Мерилин Монро (1926-1962)

Може би не много известен факт, но нейното истинско име е Норма-Джийн Бейкър. Родена е на 1 юни 1926 год., а кончината й я сполетява на 5 август 1962г., като версиите за смъртта и са поне 4. Изключително колоритна и интересна личност със също толкова забележителен и оставящ отпечатък живот както и нея самата. Започва кариерата си като фотомодел, по-късно я откриват и като много успешна начинаеща актриса. В процеса на кариерата си си спечелва съответно титлите "модна икона" и "секс символ".  Има 3 законни съпруга в годините и още много спрягани за нейни любовници, като по-голямата част от мъжете са доста влиятелни и богати, дори се говори, че е имала афера с тогавашният президент на САЩ Джон Ф. Кенеди. Повече подробности от биографията и можете да прочетете в Уикипедия. Освен това има цели книги написани за нея, за по-заинтригуваните от нейната история. Като част от тях са:

  • Мерилин Монро. Искрено и лично. - Мишел Морган
  • Тайният дневник на Мерилин - Джеймс Бейкър

Давам ви още няколко линка които мисля, че биха ви били интересни. Тази статия разказва за нейният живот и много ми хареса начинът по който е написана. Тук можете да видите колко струва смъртта й, а тук в уикипедия са част от нейните цитати. Ето и едно клипче за живота и смъртта й.

Личността и живота й са толкова емблематични за развитието на киното и красотата като понятие, че в Чикаго за първи път е издигната нейна осем метрова статуя, открита е официално през 2011 год. През 2012 год. я местят в Палм Спрингс, Калифорния, а до края на 2014 год. тя ще бъде в Ню Джърси. Статуята повтаря една от най-популярните сцени с участието на актрисата. Става въпрос за кадъра от филма "Проклятието на седемте години", в който героинята на Монро е застанала над решетка на метрото и въздушното течение отдолу повдига плисираната пола на бялата й рокля. Авторът на творбата Стюард Джонсън, е пресъздал фигурата достоверно до последната подробност - от автентичната решетка на метрото до ярко червения грим и лакираните нокти, дори бялото дантелено бельо, което туристите могат да снимат, ако застанат под статуята.

Фигурата е наречена "Форевър Мерилин" ("Мерилин завинаги") и е създадена от алуминий и неръждаема стомана. Следват снимки на картини от различни художници по света вдъхновени от мистичната и уникална красота в лицето на вечната Мерилин.

Освен както споменах за гримьорите, така тя е била и ще продължава да бъде вдъхновение за много хора по света, като част от тях са велики художници като Анди Уорхоу. Смятан е за бащата на поп-арта, той основава това ново направление в изкуството именно с нейните картини, пресъздадени по нейна снимка на известния фотограф Джийн Корнман от филма "Ниагара” (1953 г.). Серията "Мерилин Монро" която представлява една и съща картина направена в 10 различни цветови комбинации става истински хит и шедьовър, като цената и до ден днешен продължава да се покачва. През 2007 год. цената на цялата колекция е достигнала 1,5 млн. долара.

Колекцията на Анди Уорхоу


Алън "Уайти" Снайдер - професионален гримьор на холивудските звездиЛичният й гримьор и много добър неин приятел Алън Снайдер (Allan "Whitey" Snyder), именно той е сътворил нейният грим ,който като видим на друго лице, веднага се сещаме за нея. Освен това този грим вече е в класацията "Класически", което само по себе си, значи че винаги ще бъде "на мода". 
Той никога не издава тайните в своята работа, триковете и техниките с които е работил, за постигането на този така емблематичен вид, но годините наред импровизиране и пресъздаване на грима са ни разкрили част от тези тайни. Разбира се за времето си това е било цяло изкуство имайки в предвид, материалите с които са работели. Тогава не е имало дори на половина от сегашният арсенал на един средностатистически гримьор, а той все пак е бил гримьорът на "най-големите" и не случайно.
Сега искам да обясня малко по-подробно и спецификите на нейният грим. На какво се дължи блясъкът на лицето й, защо устните и изглеждат толкова секси и сочни и защо очите и са така дълбоки и съблазняващи. Това е гримът който си заслужава да научите как се прави и да можете да го прилагате на себе си. Той е винаги актуален и стои добре на почти всяко лице. Пробвайте го, оттренирайте го и отидете да впечатлите хората ;)Вежди:


Те са били типичната лястовича форма, подчертаването им е много важно тъй-като това е рамката на окото, въпреки русата и коса те са били сравнително тъмни за нея и са се откроявали доста силно. Важно е разресването им и оформянето на непокорните косъмчета, ако има такива. Същевремено не са прекалено оскубани, а по-скоро точно обратното, оставени са като чели в по-естествената им форма. Нито тънки, нито много дебели просто естествени добре поддържани вежди.


Очи:

Вечната очна линия! Тя е била доста тънка, като задължително след края на окото е имало издължение което е вървяло с лека извивка не много нагоре към веждата. Това е днешният така наречен "пин ъп" стил в грима. Линията на долният клепач е в последната една трета на окото, на нея има и леко опушване, не остра и много силно подчертана. Между двете линии е оставяно място за бяла такава, като нейната функция е да отвори и уголеми окото. Тя продължава по протежение на целият долен клепач по водната му линия. Сенките на подвижният клепач са бели, кремави, шампанско, слонова кост или съвсем леко по-светло от телесният цвят. В сгъвката на окото е поставена бежова неутрална сянка, която в зависимост от събитието и случая е по-тъмна и забележима и съответно по-светла и дискретна. 
Устни:


Ярко червени! Очертаването им е с един тон по-тъмен цвят от този на червилото или в същият. В средата на устните е поставян по-светъл нюанс на червеното, за визуалното им уголемяване. Също с цел уголемяване очертаването на устните става извън естественият им контур, като и в двата края на моливът и червилото са изнесени доста след края на устните. За още по-голямо подчертаване е поставен бял молив покрай целите устни за да може червеното да изпъкне максимално.Лице:

Много специфично и силно контуриране и хайлайтване на определени зони от лицето, съответно: брадичката, дължината на носа центъра на челото, горната част на скулите, под веждите и горната част на устните са хайлатирани (сложен е по-светъл тон от този на кожата за с цел изпъкване и акцентиране)

Контура е поставен на скулите, двете страни на челото в края до косата над веждите, двете страни на носа, точно под долната устна, от двете страни на ръба на ченето.
Идеята за статията съм взела от моята любима Kandee Johnson, тя също е написала статия по тема и също така има видео урок за грима на Мерилин, линковете можете да видите тук:
http://www.kandeej.com/2010/10/marilyn-monroe-make-up-secrets.html
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-DljIivw3KM

Още снимки на любимата на поколения икона можете да видите в следващата ми статия.

Снимков материал: Интернет


-----------------------------------------

xo xo Elektra make up

-----------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...