27 юни 2012 г.

Сватбен грим - всичко в детайли


Какво е сватбен грим и защо той трябва да се прави от професионалист?

Сватбеният грим по принцип е нежен и естествен грим, който подчертава най-красивите черти на лицето. Прави булката да изглежда невинна и свежа. Прави се в естествени тонове, също така розово, лилаво, патладжан. Топлите нюанси като коралово, кафяво и нежно оранжево също са много добър избор. Разбира се не е задължително сватбеният ви грим да бъде от този тип, това е просто класическият вариант за този случай. Вие можете да изберете какъвто и да било вид грим, стига вие да сте решили че се харесвате с него и се чувствате добре, вашият гримьор е длъжен да се съобрази с вашите желания и предпочитания.

Освен чисто типово и естетически издържано, сватбеният грим има и редица технически изисквания на които трябва да отговаря. Най- важното от тях е, че той трябва да издържи дълги часове в перфектен вид. Поне 6-8 часа, а понякога дори се налага и над 10. За да се постигне такъв дълготраен ефект са нужни професионални материали и дългогодишна практика на самият гримьор, необходима за натрупването и осъваршенстването на техниките на поставяне на грима. Също много важно условие за професионалната работа е макиажът ви да е съобразен с фото и видео заснемане. За тази цел материалите с които работи самият гримьор трябва да отговарят на определени характеристики. Много е важно всички тези компоненти от грима да са съчетани и изпълнени добре, тъй като гримът издържа един ден, но снимките и видео материалите с лицата ви остават завинаги!

За това мили дами когато избирате своя гримьор, съобразете всички тези характеристики на вашият грим и внимавайте той да се погрижи за тях.



Има ли нужда от пробен грим и какво представлява той?

Пробният грим представлява всъщност самият грим за сватбата в цялостен вариант, за да може все пак да се добие пълна представа за това как ще изглежда булката на най-важния ден от живота си. Той се прави с цел дамата да може предварително да се види с избраният от нея грим, да се прецени дали е подходящ за нейното лице, дали отива за конкретния случай и дали се връзва с цялостната визия. Много често се получава булката да има нереалистични очаквания за своя грим, като например да пожелае да и се направи грим на определена известна личност която тя харесва и да очаква че ще заприлича на нея. Тези желания и представи които имаме в главите си често пъти се получават от желанието да приличаме все повече на нашият кумир или представа за идеал, но това е много грешно тъй като въпросната известна личност обикновено не прилича на нас по черти на лицето и например тя има нещо конкретно което е решила че ще подчертае точно с този вид грим, а на вас силните черти да са ви другаде. В такъв случай вие само можете да загубите от това нещо. Тогава с помощта на професионалиста на който сте решили да се доверите вие можете например да намерите златната среда, хем да са почертани достойнствата на вашето лице, хем да е изпълнено вашето желание за грим и представата ви за него. За това именно пробният грим отнема повече време от самият грим на деня, защото трябва да се уточнят всички подробности около него, до най-малкият детайл. Целта все пак е клиента да се чувства максимално задоволен и всички негови желания да са изпълнени. Също не по-малко важен е плюсът на пробният грим, че когато го направите, вие реално можете да видите и да се уверите в качеството и издръжливостта му.

Други плюсове на пробният грим са това че гримьорът ви може да ви каже от каква поддръжка на лицето се нуждаете, така че резултатите от него да са оптимални като например това дали трябва да си почистите и оправите веждите по някакъв начин, дали има нужда да се премахва друго излишно окосмяване по лицето, как трябва да поддържате и изчиствате кожата си. Много често се налага тя да бъде ексфолирана, тъй като има натрупване на мъртви клетки по повърхността и това разваля целия тугор на кожата, а гримът поставен върху нея изглежда неестествено и излишно наслоено.

Често жените имат неправилни навици за гримиране които вместо да ги разкрасяват имат обратния ефект, но те са свикнали с тях и когато се видят с професионален грим не могат да се възприемат, просто защото им е различно. Или пък варианта когато дамата не се гримира изобщо, то тогава сватбеният и грим може да и се стори доста силен и за това също е добре да се направи проба, за да може тя самата да види дали ще се възприеме с него.

Още един плюс за който се сещам е това, че пробният грим можете да го съчетаете с друго събитие на което имате да ходите, като моминско парти например, рожден ден или каквото и да е друго. От различният стайлинг и самият грим ще изглежда по-различно, така няма нужда да се притеснявате за това, че няма да бъде изненада или нещо такова.

Дали да си направите все пак пробен грим, решението си остава за вас! Не е задължително, просто е препоръчително от гледна точка на вашето собствено спокойствие. Все пак на самият ден надали ще има достатъчно време за уточняване на всички подробности по грима, тъй като вие бързате, а и гримьора обикновено има други ангажименти след това.



Колко време отнема грима?

Обикновено 40-50 мин. са напълно достатъчни за направата на цялостен грим, но вие си оставете 1 час за всеки случай.



Кое се прави първо грима или прическата?

Първо се прави прическата, след това грима. Това е добре да се спазва от гледна точка на това ако се налага измиване на косата или ползването на някакви материали които има опасност да развалят основата на лицето. Разбира се може да се направи и обратния вариант, ако например гримьора няма свободни часове точно когато на вас ви трябва или пък на вас самата ви е по-удобно да стане в обратен ред. Професионално направеният грим издържа доста часове наред в перфектен вид така, че няма нужда да се притеснявате за това.



Може ли гримът да се направи в удобно място за вас?

Доста често се налага гримът да се направи направо в дома на булката или в салонът в който ще и се прави прическата, за мен обикновено няма проблем, дори да е извън София, просто се правят допълнителни уговорки за заплащането на пътните разходи. Ако се прави в друг салон различен от тези с които аз работа, вече вие самите трябва да се разберете със управителя на съответния салон, дали това е възможно да се случи.



Младоженеца има ли нужда от грим?

Да технически се нуждае. Като при всяко фото или телевизионно участие на мъж. Обикновено сватбата се заснема на видео и се правят много снимки за спомен. Естествената кожа често е с неравномерен цвят и е леко омазнена. Това я кара да блести по неестествен начин на снимките.

Гримът практически е много незабележим и естествен. Прикрива сенки, умора, червени участъци, както и “синеещия ефект” от по-тъмна брада. Много мъже са твърде развалнувани в този ден и отделения адреналин кара ушите и бузите да са доста червени. Поставен до булката (с порцеланово-съвършена кожа) младоженека може да изглежда като притеснен ученик.


Гримът за мъжа бил той младоженец, кум, шафер или свекър е личен избор. Не е задължителен. Дисциплинирани и организирани мъже (свикнали да правят това, което трябва), както и мъже, участващи често в телевизионни продукции и снимки приемат грима като нещо напълно естествено за случая.

Гримът за мъже в България все още е тема табу, повечето мъже го мислят за услуга от която се възползват само "хомосексуалните" и пр. остарели разбирания. Пък и гримът тип Азис е женски грим поставен на мъж, именно за това изглежда толкова абсурдно от мъжката гледна точка. Всички холивудски звезди символи на най-голямата мъжественост дори са с грим. Така че скъпи мъже, ако искате да приличате повече на тях или просто да изглеждате добре, това е един от начините.



Грим за гостите на сватбата и семейството.

Ако има други желаещи за грим, като например кумове, шаферки, майки на младоженците и пр. Това трябва да бъде уточнено предварително, тъй като се налага да си прецени необходимото време за работа, а също така да се определят и цените за грима на останалите членове, тъй като има преференциални цени и отстъпки за броя на хората. Бройката на лицата за грим също трябва да се доуточнена за да мога да ви кажа какви отстъпки можете да ползвате.



Съвети относно работата на гримьора.

Добре е гримът и прическата да се правят в отделна стая, далеч от суматохата на всички гости на сватбата. Тъй като това допълнително изнервя булката и пречи на гримьора да си свърши добре работата. Когато постоянно я занимават с някакви подробности или просто се суетят около нея и и задават някакви въпроси или пък на самият гримьор, пречат на творческия процес и най-малкото ще свършат работа по-бавно. Също много важно нещо е когато сте извикали гримьора у дома си да му осигурите удобно и добре осветено място, най-добре с естествена светлина.

Не бъдете настоятелни с почерпките, нормално е да попитате дали желаят кафе, вода и прочие, но не повече, тъй като обикновено гримьора бърза за следващият си ангажимент и няма време за излишни дейности.


Други статии:
- Сватбен грим - на кратко (тук)
- Дневен грим (тук)
- Съвети за поставяне на грим (тук)
- Нанасяне на грим без четки. (тук)
- Грим за всеки. (тук)
- Грим за самочувствие (тук)




3 коментара:

  1. Много хубава статия. Поправете само думата "абсурдно", написали сте "ъпсурдно" и това направо ми бръкна в очите и спрях да чета :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хубава и полезна статия! Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Полезна и хубава статия! Благодаря!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...